Monday, November 30, 2020

PEMAKANAN SEIMBANG KANAK-KANAK

PEMAKANAN SEIMBANG

Pemakanan yang seimbang akan memastikan tubuh kita memperolehi tenaga dan nutrien

 yang berterusan dan mencukupi bagi pengekalan funsi sistem tubuh badan. Pengekalan ini

 membantu kanak-kanak untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian.


Pemakanan seimbang akan mengurangkan risiko masalah pemakanan serta melindungi

 kita dari jangkitan penyakit. Ia membantu menguatkan tubuh badan agar terus sihat dan

 kuat bertenaga.



KEPENTINGAN PEMAKANAN SEIMBANG


    πŸŒΌ Membina tulang yang kuat 

-       Pastikan pemakanan kanak² mengandungi jumlah kalsium & vitamin D yg mencukupi.

-       Nutrien² ini boleh didapati dalam susu & produk tenusu seperti keju dan yogurt. 


🌼 Membina otot

-       Semasa kanak² membesar & berkembang, dia akak menjadi aktif. Kanak² memerlukan otot yg sihat untuk melakukan aktiviti.

-       Berikan kanak² diet yg mengandungi protein yg mencukupi.

-       Protein boleh didapati dalam daging, ayam, ikan, telur & kacang. 

🌼 Tenaga untuk badan

-       Berikan kanak² karbohidrat kompleks bukan sahaja membekalkan tenaga tetapi juga serat, vitamin & mineral.

-       Contoh yg baik seperti nasi perang, roti bijirin penuh, oat, bijirin sarapan, mi dan pasta.

    πŸŒΌ Mencegah obesiti dan penyakit kronik

-       Memberi kanak² makanan yg sihat & seimbang dpt mencegah obesiti dan penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, darah tinggi dan lain-lain.

-       Elakkan memberi makanan ringan, makanan segera dan minuman berkarbonat seperti jajan, coklat, maggi, sosej, nugget, dan lain-lain.


BERIKAN YANG TERBAIK UNTUK ANAK-ANAK !!


    πŸ‘ΆπŸ» Dari lahir hingga 6 bulan

-  Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi.

-  Penyusuan ibu harus diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun.

-  Jika bayi diberi susu formula, ia harus disediakan mengikut 

    arahan di label susu.


    πŸ‘ΆπŸ» Dari 6 hingga 8 bulan

-  Susu ibu ​ masih diteruskan di samping  pengenalan makanan

   pelengkap.

-  Mulakan pemberian makanan pelengkap dgn jumlah yg kecil.

-  Berikan makanan yg dikisar halus utk tempoh seminggu yg 

    pertama, diikuti makanan yg dipuri, dilecek & separa pejal.

-  Celur & kisar sayur berdaun sebelum ditambah ke dalam bubur. 

-  Elakkan penambahan garam, gula atau perisa tiruan dalam 

    makanan bayi.  


πŸ‘ΆπŸ» Dari 9 hingga 11 bulan 

-  Berikan bayi makanan yang dicincang atau dipotong kecil dan 

    dimasak sehingga lembut.

-  Makanan jejari contohnya biskut bayi, batang lobak merah 

    direbus, potongan buah-buahan yang lembut.


    πŸ‘ΆπŸ» Dari 1 hingga <4 tahun

-  Berikan makanan keluarga yang lembut dan tidak pedas.

-  Berikan makanan yang berkuah atau bersup.

-  Berikan hidangan ayam atau ikan yang disediakan tanpa tulang.

-  Sediakan makanan yang kurang garam, gula dan tanpa perisa 

    tiruan.

 

    CONTOH MENU MAKANAN

 

6 - 8 BULAN 

(MAKANAN

DILECEK/ DIPURI)

9 - 11 BULAN 

(MAKANAN

DICINCANG/

DIPOTONG KECIL)

1 - <4 TAHUN 

(MAKANAN

DIPOTONG KECIL/

TANPA TULANG)

SARAPAN PAGI 

8.00 PAGI

     ½ - 1 senduk bubur nasi

     1 sudu makan bayam

     1 sudu makan lobak merah

     susu

     ½ keping roti

     ½ sudu teh jem 

     susu

●     1 senduk

bihun goreng yg   mengandungi: 

-       2 biji bebola ikan

-       2 sudu makan sawi

-       2 sudu makan lobak merah

●     susu

MINUM PAGI 

10.00 PAGI

     2 sudu makan pisang

     susu

     2 potong epal

     susu

     ½ potong

tembikai susu

     minuman susu bercoklat

MAKAN TENGAH

HARI

12.30 TENGAH HARI 

     ½ - 1 senduk bubur nasi

     1 sudu teh daging

     1 sudu makan tomato

     air kosong

●     ¾ cawan mi sup yg mengandungi:

-       1 sudu teh isi ayam

-       1 sudu teh tauhu

-       1 sudu makan bayam

-       ½ sudu minyak sayuran

●     air kosong

●     1 senduk nasi ayam yg mengandungi: 

-       2 keping ayam 

-       2 keping timun

-       1 senduk sup ayam

     1 potong

jambu batu

     air kosong

MINUM PETANG

●           1 sudu makan

●           ½ potong

●     1 potong kek

4.00 PETANG

oren susu

tembikai  susu

mentega 

air barli 

 

 

 

 

 

air kosong

MAKAN MALAM

6.30 PETANG

              

              

              

              

½ - 1 senduk bubur nasi 1 sudu teh ikan bilis

1 sudu makan bayam  air kosong

              

              

-               

-               

-               

-               

-               

              

              

1 - 1 ½ senduk bubur nasi pekat 1 senduk sup mengandungi: 1 sudu teh daging 1 sudu teh kentang 1 ½ sudu makan lobak merah 1 ½ sudu makan tomato

1 sudu teh minyak sayuran 2 potong oren air kosong

              

              

              

              

              

              

 1 senduk nasi putih + ½ sudu teh marjerin ½ ekor ikan kembong masak pindang 2 sudu makan kangkung 2 sudu makan tomato  1 potong epal  air kosong

MINUM MALAM 

9.00 MALAM

susu

susu

susu

 

No comments:

Post a Comment